fbpx
Facebook

Raktározd el ezeket a fontos élelmiszereket, és készen állsz mindenre – még egy háborúra is

Egy olyan világban, ahol a természeti katasztrófák, az éghajlatváltozás és a háborús fenyegetések a fejünk felett lebegnek, a felkészültség fontosabb, mint valaha. Pontosabban, az élelmiszerkészlet tartása a pincében vagy a bunkerben pontosan az, amit sokan tesznek.

A felkészülés nem csak az ultra-felkészülteknek vagy a szuper-paranoiásoknak való – ez mindenkinek szól. Amikor a katasztrófa bekövetkezik, a játéktér kiegyenlített lesz, és mindannyian egy csónakban evezünk majd. Te az leszel, aki elsüllyed vagy úszik?Hal- és húskonzervek

Hal- és húskonzervek

A konzervek egészen elképesztő találmányok, ha belegondolunk. A konzervek fenomenális eltarthatósági idővel rendelkeznek, és a konzervtartalom választéka messze túlmutat a tipikus csirke-tésztalevesen. Valójában a hal- és húskonzervek felhalmozása remek módja annak, hogy biztosítsd a fehérjebeviteledet.

Gyümölcs- és zöldségkonzervek

A fent említett konzervekhez hasonlóan a gyümölcs- és zöldségkonzervek is megadják a szükséges tápanyagadagot, amikor az igazi nem jöhet szóba. Valójában az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal egyszer olyan gyümölcskonzerveket tesztelt, amelyek több mint 100 évesek voltak. A végeredmény? Még mindig biztonságosan fogyasztható.

Ha hosszú ideig eltartható termékeket keresel, gondolj a zöldbab-, borsó- és ananászkonzervekre.

Zabpehely

A száraz zabpehely akár évekig is eltartható, amennyiben megfelelően tároljuk. Tárolja száraz, hűvös helyen, lezárt edényben. Nemcsak magas a rosttartalma és alacsony a zsírtartalma, de hosszabb ideig tart jóllakottan. “A zabpelyhet úgy reklámozzák, mint egy “bordába ragadó” reggelit” – mondja az Eat by Date. “Valójában hosszabb ideig tart az emésztése, ezért hosszabb ideig biztosít teltségérzetet a gyomorban, mint a legtöbb étel”.

Spájz a nagyszülőknél. A tiétek is hasonlóan néz ki?
Tejpor

A tejpor nemcsak ivásra kiváló, hanem értékes alapanyag is. Kiderült, hogy a tejpornak rengeteg felhasználási területe van. Míg egy átlagos gallon hideg tej rövid ideig eltartható, a tejpor akár 25 évig is eltartható.

Használd sajt és vaj készítéséhez (remélhetőleg kreatívnak érzed majd magad, ha eljön az ideje), adj belőle gabonapelyhekhez, és használd sütéshez. Minden fillért megér majd.

Viaszolt sajt

Mintha a sajtot nem lenne elég könnyű eladni, most itt van ez is:
Bizonyos kemény sajtok viaszba csomagolva akár 25 évig is eltarthatók. Őrület, tudjuk. Szóval, hogyan működik ez az egész? A viasz megakadályozza, hogy a sajtban penész és baktériumok növekedjenek, és a nedvességet is megtartja a sajtban, így nagyon hosszú ideig tárolható hűtés nélkül.

Tészta és fehér rizs

A legtöbb ember tudja, hogy a tészta meglehetősen hosszú ideig eltartható, és elég egyszerű elkészíteni. Amellett, hogy jó szénhidrátforrás, a tészta laktató, olcsó, és sok embert el tud látni.
A fehér rizs ugyanezt teszi, és akár 30 évig is eltartható.

Por alapú italok és kávé

A porított italkeverékek nagyszerű alapanyagot jelentenek, ha kéznél van. Ha a katasztrófa bekövetkezik, a szokásos csapvízzel való folyadékpótlás nem biztos, hogy lehetséges. Bár már így is rengeteg víznek kell lennie a készletében, a sportitalok egy kis változatosságot kínálnak, valamint a folyadékpótláshoz szükséges elektrolitokat.

Étolaj

Ha háború alatt szeretnél főzni, mindenképpen szükséged lesz egy kis étolajra. De légy óvatos, mert a legtöbb olajnak rövid az eltarthatósági ideje. Amikor étolajat keresel a hosszú élettartamú készletedhez, győződj meg róla, hogy a megfelelő fajtát választod.

Teljes kiőrlésű liszt és palacsintakeverék

A lisztet a halak bevonásától a mártások sűrítéséig sokféleképpen lehet használni. Ráadásul tápértéke is van. Csak arra ügyeljünk, hogy a fehér lisztet cseréljük le búzára. Ami a palacsintakeveréket illeti, ki ne szeretné, ha kéznél vannak a palacsinta hozzávalói? Csak ne felejtse el a szirupot sem elraktározni.

Szárított gyümölcs

Inkább a friss gyümölcsöt fogyasztanád, mint az aszaltat? Talán, de vészhelyzetben a koldusok nem válogathatnak. Szerencsénkre van aszalt gyümölcs, ami kielégíti az édes gyümölcsök iránti vágyat. A friss termékeknél – értelemszerűen – sokkal hosszabb eltarthatósági idővel rendelkező aszalt gyümölcsök nagyszerű kálium- és élelmi rostforrások.

Bab

A bab tele van fehérjével, ezért ne félj megvadulni a babos soron. A különféle szárított, konzerv és még a sült babok is hasznosnak bizonyulnak, ha valaha is szükséged lesz a készletedre.

Diófélék és egyéb magvak

Ezek a lehetőségek nem csak nassolásra kiválóak, de megadják azt az extra energialöketet, amire mindannyiunknak oly nagy szüksége van. Ahogy a Real Simple ajánlja: “Keresse a vákuumcsomagolt tárolókat, amelyek megakadályozzák, hogy a diófélék oxidálódjanak és elveszítsék frissességüket”.

Sugar, salt, and pepper

Tudjuk, mire gondolhatsz. Mennyire fontos a só vészhelyzetben? Egy felmérés szerint “Egy alapkészlet fűszer- és édesítőszer javítja az ételek ízét, mind a friss, mind a csomagolt ételekét”.

Bár elsőre talán nem tűnik szuper fontosnak, örülni fogsz, ha jól felszerelt készleted van kéznél, ha eljön az idő.

De csak semmi pánik

Habár a fent felsorolt élelmiszerek beszerzése hasznos bármilyen nehezebb időszak érkezik el az életünkben, amelyre nem is olyan régen, az első karantén időszaka alatt akár szükségünk is lehetett nem célunk félelmet kelteni.
Pusztán érdekességként célunk megosztani veletek a leghasznosabb élelmiszereket ínséges időkre és bízunk a jelen helyzet mielőbbi békés megoldásában.
#prayforukraine

Top Bejegyzések

A pH elengedhetetlen szerepe a vízkezelésben

Az ivóvíz- és szennyvíztisztító rendszerek döntő szerepet játszanak az egészséges közösségek és az egészséges ökoszisztémák biztosításában. Az egyik alapvető paraméter, amely jelentősen befolyásolja e kezelőrendszerek

Tovább »